poppkad_2.jpg

POPPKAD - Atlas Popp

In de negentiende eeuw hebben verschillende privépersonen zich aan de uitgave van kadastrale plannen gewaagd, maar alleen Philip-Christian Popp heeft een werk nagelaten die het lokaal niveau overstijgt. In januari 1841 ontving de voormalige kadasterambtenaar uit Brugge toestemming van de minister van Financiën voor de uitgave van een Atlas op basis van kadastrale documenten. Deze beslissing betekende de starsein van een onderneming die tot een imposant levenswerk zou uitgroeien. Gedurende bijna veertig jaar publiceerde Popp de perceelsplannen en de vastgoedregisters van het grootste deel van het koninkrijk.

Popps atlas telt ruim 2.000 kaarten en 30.000 registerbladen verspreid over 1.736 delen.

Elk deel is aan een gemeente gewijd en omvat de uitgave van volgende kadasterdocumenten:

De Atlas bestrijkt een gebied waar driekwart van de Belgische bevolking en van het nationaal Kadastraal Inkomen was gelokaliseerd. De uitgave dekt de provincies Brabant, Henegouwen, Luik, Oost- en West-Vlaanderen volledig met uitzondering van zes (préfusie) steden (Gent, Geraardsbergen, Leuven, Luik, Oostende en Oudenaarde). Van de provincie Antwerpen zijn de arrondissementen Antwerpen en Mechelen respectievelijk gedeeltelijk en integraal gepubliceerd.

Een minpunt van de Atlas is de afwezigheid van jaartallen. Behalve bij een handvol gemeenten heeft Popp elke datering uit commerciële overwegingen achterwege gelaten. In het kader van het project POPPKAD werden alle atlasdelen nauwkeurig gedateerd.

©: UGent, vakgroep Geschiedenis 2014